Om DICOM

Hvad er DICOM?

Protokollen Digital Imaging and Communications in Medicine (DICOM), udviklet i begyndelsen af halvfemserne af National Electrical Manufacturers Association (NEMA), er den universelle transmissionsprotokol for enheder, der er involveret i medicinsk billeddannelse og filformatet for billeder opnået fra medicinske billeddannelsesmetoder såsom computertomografi (CT), magnetisk resonansbilleddannelse (MRI), ultralydsbilleddannelse og radiografi, blandt mange andre. Det er blevet universelt vedtaget i medicinske faciliteter, der anvender medicinsk billeddannelse, mens dets anvendelse fortsætter med at ekspandere yderligere til mange andre medicinske discipliner end radiologi som et stigende antal hospitaler, klinikker, og praksis begynder at digitalisere deres medicinske billeddannelse, arkivering, og distributions processer.

DICOM-løsninger muliggør arkivering, hentning og distribution af DICOM-billeder og relaterede kliniske dokumenter og sikrer interoperabilitet mellem medicinske billedbehandlingssystemer ved effektivt at integrere billedbehandlingsenheder, servere, arbejdsstationer, printere og PACS (Picture Archiving and Communication System) fra forskellige producenter.

Sådan bruges DICOM?

DICOM-teknologi udvikler sig konstant, og forskellige typer DICOM-software er ofte tilgængelige for alle større operativsystemer som Windows, macOS og Linux. Radiologer såvel som enhver, der arbejder med medicinsk billeddannelse, har meget at drage fordel af at følge med i denne udvikling og holde sig informeret om de mange anvendelser af DICOM-løsninger.

Et DICOM-program kan bruges til at udføre flere funktioner - som DICOM-fremviser, undervisningsværktøj, PACS-server og forskningsværktøj. Dens mest oplagte anvendelse - som en DICOM-fremviser - gør det muligt at se DICOM-filer på en bred vifte af enheder.

Mange DICOM-browsere leveres med funktioner designet specielt til undervisningsformål. Den digitale lagring af medicinske billeder er især fordelagtig til undervisningsformål, da det eliminerer behovet for dyre filmbaserede billeder og letter både arkivering og distribution af DICOM-billeder. DICOM-filer kan eksporteres eller gemmes i andre formater som JPEG, GIF og TIFF for at skabe undervisningsfiler med mere håndterbare filstørrelser.

DICOM-software kan levere PACS-løsninger af varierende grad af kompleksitet, fra at fungere som mini-PACS-systemer til sofistikerede systemer integreret med en sundheds- eller forskningsfacilitets servere, elektroniske medicinske journalsystemer (EMR), hospitalsinformationssystemer (HIS) og radiologiinformationssystemer (RIS). Disse er i stand til at få adgang til oplysninger, der er gemt lokalt eller på netværk og søge gennem filkatalogerne. Endelig, der er DICOM-programmer, der kan bruges til at analysere medicinske billeddannelsesdata til forskningsformål. Evnen til at anonymisere patientdata understøtter yderligere denne anvendelse af DICOM.

PostDICOM forener alle disse funktioner ved at fungere som en skybaseret PACS og samtidig give en sofistikeret DICOM-seer og funktioner, der letter oprettelse og distribution af undervisnings- og forskningsmateriale.

DICOM-løsninger

Med lagringskrav konstant stigende, DICOM-relaterede softwareløsninger muliggør radiologi praksis og andre faciliteter, der anvender medicinsk billeddannelse for at overvinde de udfordringer, der følger med arkivering og distribution af enorme DICOM-filer.

PostDICOM løser dette problem ved hjælp af streamingteknologi, hvilket gør de gemte DICOM-billeder tilgængelige inden for få sekunder.

Mens DICOM-standarden letter datakryptering, implementeringen af kryptering er helt afhængig af DICOM-tjenesteudbydere og hospitaler, der bruger disse tjenester. DICOM-softwareproducenter kan vælge ikke at implementere kryptering i deres tjenester, i hvilket tilfælde hospitalerne, der bruger sådan ukrypteret DICOM, har mulighed for at oprette krypterede VPN-netværk, men effektiviteten af sådanne sikkerhedsløsninger er en anden debat.

PostDICOM prioriterer sikker datalagring og hentning. Vores tjenester omfatter sikkerhedsforanstaltninger såsom datakryptering med AES 256-specifikation og sikker kommunikation mellem servere sikret gennem SSL-kryptering.

DICOM-læser

Visning af DICOM-billeder uden for computernetværk, der indeholdt dem, plejede at kræve at få papirkopier af de billeder, der blev trykt til film. Flere typer af DICOM-seere udviklet med fremme af DICOM-løsninger.

Når du henter DICOM-filer fra cd'er eller flashdrev, er gratis DICOM-seere normalt inkluderet på lagerenheden. Disse giver ofte kun de mest grundlæggende funktioner.

DICOM-seere, der kan downloades, tilbyder mere mangfoldighed i funktioner, men de gratis sorter er normalt kun passende til uddannelsesmæssige formål. Grundlæggende billedbehandlingsværktøjer er inkluderet, såsom justering af billedkontrast, lysstyrke, størrelse, og orientering, udførelse af målinger og annotering, og visning af to sæt billeder samtidigt.

Cloud-baserede DICOM-seere muliggør visning og behandling af DICOM-filer online uden behov for at installere software på klientenheder.

PostDICOM giver en skybaseret gratis DICOM-fremviser til visning af DICOM-billeder og relaterede kliniske dokumenter, adgang fra HTML5-grænsefladen, understøttet på tværs af alle større platforme (Windows, macOS, Linux, IOS og Android) og udstyret med avancerede visningsværktøjer - MPR (Multi-Planar Projection), MIP (Maximum Intensitetsprojektion), MINIP (Minimum Intensity Projection), AVGIP (gennemsnitlig intensitetsprojektion), 3D-konstruktion, PET/CT-fusion og PET/MR-fusion. Vores tjenester prioriterer sikkerhed - alle transmissioner er SSL (Secure Socket Layer) kodet, og filer kan desuden sikres ved at tildele adgangskoder.

DICOM-filer

Der er flere måder at åbne DICOM filer på:

Brugere af PostDICOM er omhyggeligt gået gennem processen med at arbejde med DICOM-filer i online vidensbase, som giver detaljerede instruktioner til desktop web, tablet, og mobile grænseflader.

Notebook PostDICOM Viewer

Cloud PACS og online DICOM-fremviser

Upload DICOM-billeder og kliniske dokumenter til PostDICOM-servere. Gem, få vist, samarbejd og del dine medicinske billedbehandlingsfiler.